Αν χαθούν οι Μέλισσες…

Μέλισσα η βασίλισσα της ζωής

Θυμάστε  την Μάγια Μέλισσα; Την χαριτωμένη μελισσούλα που με το φίλο της τον Βίλλυ έμπλεκε συνεχώς σε περιπέτειες;
Η Μάγια η Μέλισσα είναι παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής 1975 έως 1980. Η σειρά βασίστηκε στο γερμανικό παραμύθι Die Biene Maja το οποίο γράφτηκε το 1912. Η σειρά προβλήθηκε και στην Ελλάδα στην ΕΡΤ απο το 1979 εως το 1982. Και ξαναπροβλήθηκε σε ιδιωτικά κανάλια. Η αγαπημένη ηρωίδα των παιδικών μας χρόνων , στον πραγματικό κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τα παραμύθια , κινδυνέυει θανάσιμα και αυτό σημαίνει μια αλυσιδωτή καταστροφή για την φύση.

Η μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες προέρχεται απο τα χημικά φυτοφάρμακα, υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται,στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτά τα πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού.

Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν απο την γύρη και το νέκταρ κάτι που βλάπτει ανεπανόρθωτα το νευρικό τους σύστημα και πολύ σχυχνά τις οδηγεί στο θάνατο. Οι ολοένα περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική γεωργία και που έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή πλούσιων σε ποικιλία οικοσυστημάτων είναι ένας βασικός παράγοντας.

Οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες για να επιβιώσουν θα πρέπει να τρέφονται απο μια μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Η Διεθνής Ένωση για την προστασία της  Φύσης ( IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετείες . Αυτό επηρεάζει άμεσα τις μέλισσες που ζουν σε μελίσια και ακόμα περισσότερο τις άγριες μέλισσες που χρειάζονται αδιατάρακτους βιότοπους για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Σκεφτείτε αυτό: Χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι , ρύζι και σιτάρι! Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 84% απο τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικόνιση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες! Γενικότερα τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα απο οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15- 30% της παραγωγής τροφίμων.

Ευτυχώς για εμάς  η μέλισσα είναι ένα ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο στις αντιξοότητες και αθρώπινες αυθαιρεσίες θα έλεγα έντομο.

Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά και μελλοντικά αυτο το ζήτημα.  Και χρειάζεται η προστασία των μελισσών να μας απασχολήσει όλους!

Γιατί δυστυχώς η αληθινή συνθήκη διαβιωσής της δεν έχει κάμια σχέση με τον όμορφο κόσμο των κινουμένων σχεδίων!

Πηγή: life-events.gr

Share this post

33 replies on “Αν χαθούν οι Μέλισσες…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *